27. 7. 2011

Čokoládové cupcakes s čokoládovým krémem


Čokolády není nikdy dost, obzvlášť té hořké. Proto jsem se rozhodla upéct cupcaky, které budou čokoládové od hlavy až k patě. Tentokrát jsem neměla moc času, takže místo několikahodinového prohlížení blogů a hledání toho nejlepšího receptu jsem zadala do Googlu "the best chocolate cupcakes" a klikla na první odkaz. Fotky vypadaly dobře, výběr surovin se zdál rozumný a těch pár komentářů, které jsem v rychlosti přečetla, pělo jen chválu, takže nebylo co dál řešit. A výsledek? Nevím, jestli jsou opravdu nejlepší (ještě jsem neochutnala tolik čokoládových cupcaků, abych to mohla posoudit), ale dobré, ba i výborné rozhodně jsou. Navíc jsou rychlé a jednoduché - dokonce odpadá míchání másla s cukrem, což je moje nejméně oblíbená část přípravy prakticky všech dortíků. Upečené cupcaky jsem ozdobila jednoduchým čokoládovým máslovým krémem, ale skvěle budou chutnat i s čokoládovým krémem z krémového sýra, vanilkovým krémem nebo jakýmkoli jiným podle vaší fantazie. (A nebo nedělejte krém žádný a snězte je coby čokoládové muffiny.)
Tyto čokoládové cupcaky se také velmi dobře snáší s marcipánem. Použít můžete buď kupovaný pravý (tj. z mandlí) nebo si vyrobte svůj vlastní. Já jsem si udělala "marcipán" ze sušeného mléka podle tohoto návodu: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50094 - můžu doporučit. Kromě toho, že recept funguje, se při jeho čtení pokocháte osobitým slohem pisatelky (např: "PRO TY CO POUŽÍVAJÍ MED.DĚVČATA 3 LŽÍCE MEDU NA TUTO DÁVKU.") a opravdu zajímavými výtvory (např. marcipánová miminka - to jim vážně někdo ukousne hlavičku?). 


Čokoládové cupcakes (podle receptu na Cake on the brain)
na 12 kousků
110g másla
60g hořké čokolády
40g holandského kakaa
100g hladké mouky
1/2 lžičky sody
3/4 lžičky prášku do pečiva
2 vejce
150g cukru
1/2 lžičky soli
1/2 hrnku zakysané smetany (necelý kelímek)

1. Nad vodní lázní rozpusťte máslo s čokoládou a kakaem. Míchejte, dokud se vše nespojí, pak sundejte z ohně.
2. Smíchejte mouku se sodou a práškem.
3. V míse promíchejte vejce, přidejte cukr a sůl a smíchejte.
4. Ke směsi přidejte čokoládu s máslem a kakaem a dobře promíchejte.
5. Střídavě přidávejte mouku a zakysanou smetanu. Končit byste měli moukou.
6. Těsto rozdělte do košíčků a pečte při 180° asi 15-20 minut.

Čokoládový krém
150g hořké čokolády
100g změklého másla
asi 100-200g prosátého moučkového cukru (nebo podle chuti)

1. Rozpusťte čokoládu (v mikrovlnné troubě nebo nad vodní lázní).
2. Smíchejte čokoládu s máslem.
3. Přidávejte cukr, dokud nedosáhnete požadované konzistence a sladkosti.

Dejte to dohromady
1. Na každý cupcake naneste pomocí zdobícího sáčku krém.
2. Nechte neozdobené nebo dozdobte.
3. Pokud chcete zdobit marcipánem, potřete cupcake krémem jen slabě a dál pokračujte podle fantazie.

20. 7. 2011

Sušenkové sluneční brýle

Hned v úvodu přiznávám, že tahle blbůstka je dost pracná, takže pokud nemáte hodně času, ani neuvažujte o tom, že byste se do výroby slunečních brýlí pustili. Na druhou stranu, kdo si hraje, nezlobí. Pokud je pro vás pečení radostí a hrou, tohle vás na pár hodin spolehlivě zabaví. A nevím, jak vy, ale já jsem ještě neobjevila sušenky, které se dají použít i jako módní doplněk :).
Za recept i návod vděčím autorce blogu Diamonds for desert, která vytváří úžasné věci. Téměř nic jsem nezměnila, takže jediná moje zásluha je v tom, že jsem osobně vyzkoušela, jestli je možné tohle vytvořit. (Možné to je, ale taky časově náročné.)
Tip: Pokud nemáte náladu pouštět se do výroby brýlí, nezatracujte následující recept a upečte si podle něj sušenky libovolného tvaru, chutnají totiž dobře.

Sušenkové sluneční brýle (podle receptu na Diamonds for desert)
70g změklého másla
110g vanilkového cukru
40g hnědého cukru
1 lžíce medu
1 vejce (pokojové teploty)
260g hladké mouky
1/4 lžičky soli
3/4 lžičky prášku do pečiva
libovolná potravinářská barviva
2 pytlíky tvrdých bonbónů (např klasické Bonpari)
olej na potírání těsta

1. Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva.
2. Máslo utřete s vanilkovým i hnědým cukrem.
3. Přidejte med a vejce a promíchejte.
4. Přisypte mouku a vypracujte těsto.
5. Rozdělte těsto na tolik dílů, kolik chcete mít různých barev a do každého zapracujte trochu barviva.
6. Každou část zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu v ledničce.
7. Zatím roztřiďte bonbóny podle barev, vsypte do silnějšího igelitového sáčku, obalte papírovým ubrouskem a pomocí válečku na těsto rozdrťte.
8. Rozdrcené bonbóny nasypte do misek a přikryjte potravinovou fólií. (Jinak se kousky slepí k sobě.)
9. Mezi dvěma kusy fólie rozválejte těsto na tenkou placku (ne ale příliš tenkou, jinak se s ní bude špatně pracovat).
10. Rozválené těsto velmi lehce potřete olejem, přiložte předem připravenou papírovou šablonu brýlí a vyřízněte tvar (zatím nevykrajujte skla). Stejně tak vyrobte i nožičky. (Díky oleji se šablona nepřilepí.)
11. Vykrájené brýle skládejte na plech s pečícím papírem. Ten pak na chvíli vložte do lednice.
12. Vyjměte z lednice a vykrojte místo na skla.
13. Do otvorů pro skla vsypte rozdrcené bonbóny. Postupujte pečlivě, abyste je nenasypali i na obroučky.
14. Opět nechte chvíli chladit.
15. Pečte asi 10 minut při 190°C.
Před upečením

Po upečení


Dejte to dohromady
budete potřebovat asi 50g mléčné nebo bílé čokolády
1. Čokoládu rozpusťte a nechte chladnout tak dlouho, aby už znovu začala tuhnout.
2. Na místo styku obrouček s nožičkou i na nožičku naneste trochu čokolády.
3. Položte obroučky na stůl, přitiskněte k nim nožičky a nožičky o něco opřete, aby byly ve svislé poloze. (Můžete si vymyslet i jiný postup; autorka nápadu lepila nožičky odlišným způsobem, ale mně se neosvědčil.)
4. Po zaschnutí s brýlemi zacházejte opatrně, ale na nos si je klidně nasaďte:)

Předlohy brýlí
Můžete použít předlohy ze stránek Diamonds for desert nebo si podle vlastní fantazie vytvořit jiné.

19. 7. 2011

Tvarohovo-broskvové cupcakes

Přesně takhle si představuji ideální dezert do mírně chladnějších letních dnů (v těch opravdu horkých už se dá jíst snad jedině zmrzlina). Je plný čerstvého ovoce, vláčný, nijak zvlášť hutný, jednoduchý a rychlý. Broskve můžete nahradit téměř jakýmkoli jiným ovocem, tvaroh zase můžete vyměnit za jogurt nebo zakysanou smetanu. Ať už se budete držet níže uvedeného receptu nebo si ho trochu upravíte, rozhodně nebudete zklamaní.
Poznámka: Z uvedeného množství surovin získáte opravdu hodně dortíků (já jsem jich měla 24 a ještě zbylo trochu těsta). Doporučuji ozdobit jen část a zbytek zmrazit na jindy.

Tvarohovo-broskvové cupcakes (podle receptu na Big Eats)
asi na 28 kousků
470g hladké mouky
1  1/2 lžičky prášku do pečiva
1 1/2 lžičky sody
1 lžička soli
170g změklého másla
160g vanilkového cukru (návod na jeho přípravu najdete zde)
160g cukru (bílého krupicového nebo hnědého)
2 vejce
400g měkkého tvarohu
asi 100-200ml mléka podle potřeby
3 broskve nakrájené na drobné kousky

1. Do mísy prosejte mouku s práškem, sodou a solí.
2. V jiné (větší) míse smíchejte máslo s oběma druhy cukru.
3. K máslu s cukrem přidejte rozšlehaná vejce a dobře zamíchejte.
4. Střídavě přidávejte mouku a tvaroh s mlékem. Množství mléka záleží na hustotě tvarohu, přilévejte o postupně tak, abyste získali středně husté těsto.
5. Nakonec vmíchejte broskve.
6. Papírové košíčky plňte do 3/4 a pečte asi 20 min při 180°C.

Broskvový tvaroh
na 16 kousků
350g měkkého tučného tvarohu
3 broskve
2 lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti)

1. Broskve zbavte pecek, nakrájejte na čtvrtiny a rozmačkejte je vidličkou.
2. Rukou oddělte dužinu od slupek, ty odstraňte. Případně dužinu ještě jednou rozmačkejte.
3. Smíchejte rozmačkané broskve s tvarohem a cukrem.

Dejte to dohromady
1. Na každý kousek naneste asi lžíci (nebo víc) broskvového tvarohu.
2. Ozdobte plátkem broskve.

1. 7. 2011

Následující dva týdny nečekejte žádný nový recept...

...budu totiž na skautském táboře, kde se mi o troubě může tak maximálně zdát:) Ale krupicovou kaši si vaříme dobrou!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...