Stránky

31. 10. 2015

Mrkvový koláč (nebo dort) s kokosem a ořechy

Mrkvové sladkosti mám moc ráda a k podzimu se tak nějak hodí. Tenhle mrkvový koláč je opravdu výborný - vláčný, tak akorát sladký a plný chuti. Pekla jsem ho na snídani, takže jsem ho už ničím dál nezdobila, ale pokud si chcete udělat slavnostnější verzi, stačí navrch přidat krém ze smetanového sýra a hned máte parádní dort.

Mrkvový koláč s kokosem a ořechy (recept podle The Kitchen Maid)
3 vejce
175ml oleje
1 lžička vanilkového exktraktu
150g třtinového cukru
80ml zakysané smetany
200g pšeničné celozrnné mouky
60g žitné celozrnné mouky
1 lžička sody
1 lžička skořice
1/2 lžičky soli
300g jemně nastrouhané mrkve
50g sušeného strouhaného kokosu
100g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných

1. Metličkou smíchejte vejce s olejem, cukrem, zakysanou smetanou a vanilkou.
2. V jiné misce smíchejte oba druhy mouky se sodou, solí a skořicí. Přidejte k tekuté směsi.
3. Do těsta vmíchejte zbylé ingredience-mrkev, kokos a ořechy. Zamíchejte a nalijte do menšího pekáče nebo dortové formy.
4. Pečte při 160° 1-1,5 hodiny, dokud do těsta zapíchnutá špejle není suchá. Po vychlazení případně potřete krémem.

5 komentářů:

  1. Když vidím vaše výtvory, tak na to mám hroznou chuť. :) Taky se rád pohybuji v kuchyni, ale se sladkým nejsem moc kamarád. Teda co se pečení týče. Já radši tak upéct roastbeef, nebo žebra. Případně nějakou jinou dobrotu v litinovém hrnci, na grilu nebo jen tak rychle na pánvi. :) Ale sladkého se zase nebojím, dobrý dezert si dám moc rád. :)

    OdpovědětVymazat
  2. To si takhle člověk připraví nějaký ten dechový nástroj k tomu aby si zahrál a pak si přečtu tento článek a mám chuť místo hraní si jít ten koláč upéct a nehrát vůbec. Nejhorší na tom je, že když si ho upeču, tak samo s sebou sním celý, protože není nikdo další v této domácnosti, kdo by to semnou jedl.

    OdpovědětVymazat
  3. Mrkvový koláč nebo dort s kokosem a ořechy si určitě připravíme na jeden z našich dalších výletů na hory, který nás s přítelkyní čeká již příští víkend :-) V práci jsme si vzali dovolenou na pondělí a úterý, prodloužíme si tak víkend o příjemně strávený čas v Krkonoších. Kvalitní vybavení od https://armik.cz/ nás bude hřát na cestě za vrcholem Sněžky!

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych se třeba dnes v kuchyni bez bezlepkové mouky ani nemohla obejít. Tím že mám určité potravinové problémy, tak právě bezlepkové dorty a tak podobně mám moc ráda. Ujíždím si na nich už nějaký ten pátek, jen co je pravda. A všechno mi dokonale chutná.

    OdpovědětVymazat
  5. Už jsem se také rozhodla že chci jíst alespoň trošku zdravě. Proot jsem se podívala na guaranaplus a zjistila že tam mají opravdu kvalitní věci které mně pomohou postavit se na vlastní nohy. To je tak nějak důležité, přijde mi to fakt stěžejní.

    OdpovědětVymazat