A teď něco málo o tom, co všechno budete potřebovat a jak to udělat, abyste své šance na úspěch co nejvíc zvýšili...
Než začnete
1. Důkladně si přečtěte celý recept a ujistěte se, že máte všechny potřebné ingredience. (Nebo se vdejte za někoho tak ochotného, že vám v osm večer poběží koupit mouku:))
2. Vyhraďte si na pečení dost času.
Vybavení pro pečení
1. Všechna těsta, o kterých píšu můžete míchat úplně normálně vařečkou v míse (pokud není uvedeno jinak). Ručním mixérem (šlehačem) si ale můžete dost usnadnit práci při smíchávání másla s cukrem.
2. Peču v horkovzdušné troubě a nemůžu si ji vynachválit. Bez problémů vše upečete i v elektrické. S plynovou to bude těžší, ale taky to jde (na internetu najdete spoustu tipů a triků, jak v ní těsto nepřipálit a upéct rovnoměrně).
3. Na pečení cupcaků a muffinů si pořiďte speciální plech. Pokud budete používat papírové košíčky, stačí vám ten obyčejný bez super-nepřilnavé vrstvy. Standardní plech na muffiny má průměr jedné prohlubně asi 5cm a výšku okolo 3cm.
4. Papírové košíčky koupíte v domácích potřebách nebo papírnictví. Nenechte se natáhnout- obyčejné bílé v krabičce po 100 kusech kupuji v PeMi za 25Kč, v papírnictví o kousek dál za ně chtěli asi 45Kč. V některých obchodech seženete i barevné nebo potištěné košíčky. Výběr v ČR je ale dost mizerný, takže pro opravdové fajnšmekry je tady e-bay (hledejte cupcake liner).
Suroviny
1. Máslo v těstě můžete nahradit tzv. směsným tukem (směs margarínu a másla) jako například Zlatá Haná nebo Créme Bonjour. Rozdíl v chuti není žádný, tuk je levnější a po vytažení z ledničky rychleji změkne. Naopak nedoporučuji používat rostlinné margaríny na pečení (např. Hera), protože se s nimi špatně pracuje- nevytvoří s ostatními ingrediencemi jednolitou hmotu, ale utvoří v těstě malé kousky, kterých se zbavíte jedině mixováním.
2. Nenahrazujte vanilkový cukr z pravé vanilky vanilinovým cukrem! Vyrobit si vlastní vanilkový cukr je velmi jednoduché a levné (viz zde). Čím déle ho necháte rozležet, tím více se rozvine jeho vůně.
3. Ostatní suroviny používejte podle vlastního uvážení ty nejkvalitnější, jaké si můžete dovolit. Nešiďte se.
Zdobení cupcaků
1. Některé krémy neztuhnou bez toho, abyste do nich nasypali spoustu cukru navíc. Smiřte se s jejich konzistencí a raději vytvořte tekutý, ale chutný krém, než tuhou přeslazenou hmotu. Někdy může pomoci nechat krém ztuhnout v ledničce.
2. Na vytváření klasických spirál budete potřebovat cukrářský sáček a zdobící-tzv. trezírovací špičku (nejvíce využijete s větším otvorem ve tvaru hvězdy). Obojí zakoupíte v domácích potřebách.
3. Sáček nejsnadnější naplníte krémem tak, že ho uchopíte do levé ruky, okraj přehnete přes ruku a pravou rukou budete nabírat krém, který do sáčku budete dávat. (Leváci pochopitelně naopak).
4. Spirálu vytvoříte pomalým krouživým pohybem z kraje do středu cupcaku. Efektně vypadá také růže, kterou uděláte opačně- začnete ve středu a budete postupovat k okraji.
5. Cupcaky můžete dozdobit čímkoli, co vás napadne- ovocem, cukrářskými ozdobami, citrusovou kůrou, lístkem máty...
Skladování cupcaků
1. Hotové cupcaky uchovávejte v ledničce, před podáváním nechte trochu povolit.
2. Upečené a ozdobené cupcaky vydrží několik dní (minimálně tři, nejspíš i víc, ale do té doby je určitě sníte).
...co by vás ještě zajímalo?