9. 5. 2011

Vanilkové cupcakes s čokoládovým tvarohem, jahodami a malinami + Recept na domácí vanilkový cukr


Vím, že samochvála smrdí, ale v případě něčeho takhle voňavého a chutného to snad nemůže platit, takže se chválím, protože tyhle dortíky jsou prostě úžasné. Těsto je pevné, ale zároveň měkké a nadýchané, plné vůně pravé vanilky, tvaroh s čokoládou je geniálně jednoduchá kombinace a jahody s malinami jsou sladké a šťavnaté. Ovoce drží na svém místě díky želatině, což je jedna z potravin (dá-li se to tak říct), které sice nemají žádnou specifickou chuť, ale o to větší zábava s nimi je- z prášku a trochy vody vznikne vtipně se třepetající sliz.
Protože je každá ze tří složek těchto mini dezertů skvělá sama o sobě, pokud nemáte čas nebo náladu, dejte si je klidně zvlášť. V tom případě před pečením plňte košíčky o něco víc, asi do 2/3-3/4. Každopádně doporučuji použít domácí vanilkový cukr. Pokud si koupíte vanilku levně přes internet, vyjde vás kilo asi na 35Kč, zatímco stejné množství vanilinového cukru z obchodu (toho, co se prodává v pytlíčkách po 20g)  vás bude stát přibližně 100Kč. Ale hlavně, ten rozdíl ve vůni je takový, že jakmile vyzkoušíte opravdovou vanilku, už nikdy nebudete chtít chemické náhražky!

Vanilkový cukr
1kg krupicového cukru
1 vanilkový lusk

1. Lusk podélně rozřízněte a vydlabejte hranou lžičky nebo nožem semínka.
2. Smíchejte semínka s cukrem a spolu s vydlabaným luskem uchovávejte v dobře zavřené nádobě.
3. Nechte několik dnů rozležet. (Čím déle, tím lépe.)
Polovina vanilkového lusku

Vanilkový cukr v plechové krabici

Vanilkové cupcakes (podle receptu na Cupcake bake shop)
na 16 (menších) kousků
85g másla
190g vanilkového cukru
1 velké vejce
180g hladké mouky
3/4 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
120ml mléka
1/2 vanilkového lusku

1. Utřete změklé máslo s cukrem.
2. Přidejte vejce a důkladně promíchejte.
3. Smíchejte mouku s práškem a solí.
4. K máslu s cukrem střídavě přidávejte mléko a suchou směs. Končit byste měli větší částí suchých ingrediencí.
5. Přidejte semínka z poloviny vanilkového lusku.
6. Košíčky plňte do poloviny a pečte 20-25 minut při 180°.



Čokoládový tvaroh
na 16 cupcaků a ještě trochu zbude
5 vrchovatých lžic tučného měkkého tvarohu (necelá vanička)
40g jemně strouhané hořké čokolády

1. Smíchejte tvaroh s čokoládou.
2. Hotovo:)

Dejte to dohromady
budete ještě potřebovat:
asi 600g mraženého nebo čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky, rybíz...)
1 a 1/2 pytlíčku červené želatiny na dorty
cukr a vodu podle návodu na želatině

1. Cupcaky namažete vrstvou tvarohu s čokoládou.
2. Z papíru na pečení si ustřihněte osm pruhů širokých asi 5cm a rozpulte je.
3. Kolem každého cupcaku udělejte z pečícího papíru ohrádku (viz obrázek).
4. Uvařte želatinu podle návodu a nechte trochu zchladnout.
5. Navrch (do ohrádky) dejte trochu ovoce.
6. Zalijte želatinou a nechte ztuhnout v ledničce. Servírujte bez papírové ohrádky.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...