23. 5. 2011

Čajové cupcakes s čajovým sněhem


Tyhle dortíky mě naprosto uchvátily. Vypadají úžasně a stejně tak i chutnají. Z těsta je cítit čaj a med, sněhový krém je svěží po citronu. Celek je plný chuti, oku lahodící a ne příliš těžký. Sice se při konzumaci nelze vyhnout tomu, aby byl člověk ulepený až za ušima, ale myslím, že to vlastně nevadí. K mému velkému překvapení dokonce cupcaky přežily celé odpoledne v teple venku a neroztekly se. (Předtím jsem je nechala asi dvě hodiny pořádně zchladit v mrazáku.) Dokonce ani jejich výroba není nijak složitá a náročná, takže s chutí do toho! Jo, a ještě navíc jsou (v rámci možností) docela zdravé!

Čajové cupcakes (recept mírně upravený podle Apetitu)
asi na 16 kousků
250ml plnotučného mléka
6 sáčků čaje Earl Grey (určitě můžete použít i jiný)
140g hladké mouky
140g celozrnné mouky
120g třtinového cukru
2 lžičky sody
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
1 velké vejce
90g másla nebo tuku na pečení (rozpuštěného a mírně zchladlého)
130g bílého jogurtu
2-3 lžíce medu

1. Mléko ohřejte těsně pod bod varu. Dejte do něj všechny sáčky čaje a nechte 45 minut zakryté louhovat.
2. V míse rozšlehejte vejce, vmíchejte rozpuštěné  máslo nebo tuk, med, jogurt a nakonec mléko s čajem (samozřejmě bez sáčků:)).
3. Smíchejte obě mouky, cukr, sůl, prášek a sodu. Rychle zamíchejte do tekuté směsi.
4. Košíčky plňte asi do 2/3. Pečte při 200° asi 20 minut.
Nevypadají krásně?

Čajový sníh (podle receptu na Food network)
2 bílky
1/2 hrnku cukru (krupicový nebo krystal)
1/2 lžíce citronové šťávy
špetka soli
1 sáček čaje Earl Grey (nebo jiného)

1. Smíchejte všechny ingredience v žáruvzdorné misce.
2. Misku postavte do vodní lázně a míchejte tak dlouho, dokud se všechen cukr nerozpustí a směs nebude horká.
3. Vyjměte z vodní lázně a šlehejte elektrickým ručním šlehačem na vysoké otáčky, dokud nedrží na metličce.
Ušlehaný sníh

Dejte to dohromady
1. Do cukrářského sáčku vložte zdobící špičku. Pokud nemáte cukrářský sáček, můžete použít silnější igelitový pytlík, kterému ustřihnete roh. Do něj špičku nedávejte.
2. Na každý cupcake vykreslete spirálu a nechte vychladit.



6 komentářů:

  1. Vypadají opravdu nádherně - jako ostatně všechny, ale tyhle ještě víc :-)
    Chceš říct, že k těm bílkům se vysype obsah čajového sáčku? To jsou mi novinky ...
    M.

    OdpovědětSmazat
  2. Děkuju:). Jo, normálně se to tam nasype.

    OdpovědětSmazat
  3. Aha, já jsem myslela že se ten sáček v tom sněhu lohuje a na konci se vyndá :-)

    OdpovědětSmazat
  4. Dobrý den, právě jsem dopekla. Moje cupcakes nevypadají tak dobře jako ty Vaše (nemám plech na cupcakes, dala jsem do sebe sice dva cukrářské košíčky, ale stejně se trochu rozjely), chuťově jsou však výborné. Je to taková neobvyklá chuť, jsem zvědavá, co na ně řekne přítel - milovník čaje. Moc děkuji za výborný recept, na Vaše stránky se budu často vracet.

    OdpovědětSmazat
  5. Bez plechu na muffiny to opravdu nikdy nebude vypadat dokonale - zkoušela jsem dát do sebe i tři papírové košíčky a stejně tvar úplně neudržely. Ovšem na chuti to nic neubere, takže to zas tak nevadí:). Jsem ráda, že se Vám povedly a doufám, že chutnaly i Vašemu příteli. Pečení zdar!

    OdpovědětSmazat
  6. Po pokusu s karamelovými cupcakes se solí jsem zkusila i čajovou variantu(prostě musím zkoušet nejdříve ty nejpodivnější:) a překvapilo mě, jak moc klasické, obyčejné jsou. Je to ale pochvala, byť jsou úplně obyčejné, přesto neotřelé chuti a na nic si nehrajou. A to mě na nich baví! Moc díky za recept a pokusům zdar!

    OdpovědětSmazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...