18. 4. 2011

Karamelové cupcakes se solí


Kombinace karamelu a soli ve mě na jednu stranu vzbuzovala obavy (co když to nebude k jídlu?), na druhou ale napjaté očekávání něčeho výjimečného (co když se to k sobě bude skvěle hodit?). Výsledek mě velmi příjemně překvapil. Hodí se to k sobě přímo dokonale! Sůl mírně neutralizuje sladkou chuť a dodává na zajímavosti. Těsto je jemné a nadýchané, náplň chutná jako karamelka a ten krém... Zkrátka, včera ve tři odpoledne jich bylo v ledničce patnáct, dneska v osm ráno se tam ustrašeně krčily poslední tři.
Výroba karamelu není tak složitá, jak vypadá. Hlavní zásada je nezpanikařit, když se vypaří všechna voda a z cukru se stanou velké, nerozdělitelné, mírně se připékající hroudy. V tuhle chvíli je důležité jen věřit, že za chvíli se cukr sám rozteče a vznikne voňavý karamel. (Dokonce tahle akce ani nevede ke zničení pánve. Zbytky se snadno odmočí a umyjí.) Žádný jiný kritický bod v přípravě těchto dortíků není, takže pokud si poradíte s karamelem, máte vyhráno.

Karamelové cupcakes (podle receptu na Sprinkle bakes, náplň a krém tamtéž)
na 15 kousků
110g změklého másla
250g hnědého cukru (s bílým nedosáhnete tak dobré chuti, vůně a barvy)
2 velká vejce
půl vanilkového lusku
220g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
160ml podmáslí

1. Utřete máslo s cukrem.
2. Po jednom přidejte vejce, každé dobře zamíchejte.
3. Podélně rozkrojte půlku vanilkového lusku a vydlabejte semínka. Zamíchejte je do těsta.
4. Smíchejte mouku s práškem a solí.
5. Střídavě přidávejte sypkou směs a podmáslí. Končete suchými ingrediencemi.
6. Košíčky naplňte asi do dvou třetin a pečte při 180° 20-25 minut.
Před upečením


Karamelová náplň se solí
130g cukru
3 lžíce másla
větší špetka soli
75ml smetany ke šlehání

1. Utřete máslo se solí. Měli byste dostat poměrně dost slanou, ale chutnou hmotu.
2. V pánvi se silným dnem zahřívejte cukr na středním plamenu. Míchejte dokud se cukr nerozpustí a nezíská hnědou barvu.
3. Po kouskách přidejte slané máslo a míchejte. Poté pomalu přilévejte smetanu a zamíchejte ji do karamelu.
4. Nechte chvíli vychladnout a poté plňte připravené cupcaky.
(Poznámka: Pokud se vám nepodaří všechny hrudky rozmíchat nebo roztavit, tyčový mixér to jistí:))
Cupcake připravený k plnění
Karamelový krém se solí
68g krupicového cukru
2 lžíce vody
70ml smetany ke šlehání
několik kapek vanilkového extraktu
150g másla
240g moučkového cukru
1/2 lžičky soli

1.V pánvi smíchejte cukr s vodou a zahřívejte na středním plamenu.
2. Až se cukr rozpustí a zhnědne, přestaňte zahřívat. Pomalu po částech přilijte smetanu a dobře ji zamíchejte.   Přidejte vanilku.
3. Zatímco bude karamel chladnout, ručně nebo v mixéru smíchejte máslo, sůl a moučkový cukr.
4. K dobře promíchané hmotě přidejte karamel.
5. Asi na deset minut dejte do ledničky.

Dejte to dohromady
1. V každém upečeném cupcaku vykrojte příborovým nožem kužel.
2. Do takto vzniklého prostoru dejte asi lžičku mírně zchladlé náplně a přiklopte.
3. Cupcaky zdobte krémem.

11 komentářů:

  1. Dnes jsem poprvé objevila vaše stránky, poprvé podle nich pekla moje zamilované cupcakeky (nutná zastávka kdekoliv jsem v zahraničí) a výsledek naprosto dokonalýýýýý!!! Krásná inspirace, děkuji :)

    OdpovědětSmazat
  2. Ani nevíte, jak mě to těší:)

    OdpovědětSmazat
  3. Také jsem dnes objevila vaše stránky a jsem naprosto nadšená! Muffiny mi nikdy moc nejely a byly moc jednoduché(prostě buchta). Tohle je super, už se nemůžu dočkat až se pustím do dalších! Ve francii jsem měla palačinky a máslem a cukrem_připadávají tam i trochu soli a to je přesně to, co mi Vaše cupcakes připomínají!

    OdpovědětSmazat
  4. To jsem ráda, že vám chutnají. Ale neodsuzujte ani muffiny-když se udělají dobře, tak jsou taky výborné (jen nesmí být moc suché) :)

    OdpovědětSmazat
  5. Sú fantastické,hneď ako som ich upiekla sa po nich zaprášilo

    OdpovědětSmazat
  6. Vase stranky s recepty jsou super a cupcakes taky !!!!

    OdpovědětSmazat
  7. Hned jdu zkusit :o)

    OdpovědětSmazat
  8. Tak můžu slavnostně prohlásit,že jsou výborné (teda ty povedené). Jenže u většiny mi karamel uvnitř ztvdl a dal by se používat jako bojovej nástroj a naopak u některých byl povedený. Nevíte prosím čím to? Děkuju

    OdpovědětSmazat
  9. tento recept je z Zghettablog, včetně obrázků

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ne, to opravdu není. Zdroj receptu je uvedený nahoře a fotky jsou moje. Koukala jsem se na Zghettablog a stejné cupcakes jsem tam ani nenašla, můžete mi dát odkaz? Díky

      Smazat
    2. Potvrzuju, ze rozhodne neni! A ja se mozna budu insiprovat, protoze jsem salted caramel cupcakes zatim zkousela jednou a byla to katastrofa :D

      Smazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...