14. 4. 2011

Sůl nad zlato-díl první: Cupcakes s hummusem, sezamem a bazalkou


Ani takoví cukromilové jako já a Radek se nemůžou neustále živit čokoládou, máslovým krémem a vanilkou. Proto jsem se tentokrát rozhodla pro slanou verzi cupcakes. Najít vhodný recept v češtině jsem ani nezkoušela, v angličtině to šlo dost těžko, takže nakonec jsem se proklikala na stránky jedné italské bloggerky. Protože italsky neumím, užila jsem si spoustu legrace s Google překladačem : "Jsou tak roztomilé a šprýmaři předkrmů, s chutí Středního východu, že to opravdu nikdy neuškodí!"  Koho by to nenalákalo?
Hummus si můžete samozřejmě připravit i podle jiného receptu, na internetu jich je spousta, ale v podstatě jsou všechny stejné. Já jsem zvolila variantu s římským kmínem, který prý v pravém hummusu  nesmí chybět.  Nepostradatelnou ingrediencí je, a na tom se shodnou všechny recepty, sezamová pasta tahini. Ta se prodává v některých obchodech, ale její příprava doma je opravdu jednoduchá a bude vás stát jen pár minut i korun. Výroba hummusu je taky hračka, na pečení není nic složitého a výsledek rozhodně stojí za to!
(Poznámka: Kdyby to někdo nevěděl, tak hummus není humus. Hummus je tradiční arabská pomazánka z cizrny. Podává se k zelenině, masu nebo s olivovým olejem k opečenému pita chlebu, což je vážně lahůdka.)


Sezamová pasta tahini (podle receptu na The kitchen)
1 hrnek (přibližně 150-200g) loupaných sezamových semínek
asi 40ml olivového oleje

1. Rozpalte pánev se silným dnem. Na středním plamenu v ní asi dvě minuty opékejte sezamová semínka dokud lehce nezhnědnou. Stále je přitom míchejte, aby se nepřipálila.
2. Vychladlý sezam nasypte do mixéru, přidejte olej (více nebo méně podle potřeby) a rozmixujte na hladkou pastu.
3. Uchovávejte v ledničce v zavařovací skleničce.
Tahini


Hummus (podle receptu na About.com)
1 konzerva cizrny (400g i s nálevem)
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce tahini
2 stroužky česneku
půlka citronu
sůl
špetka římského kmínu

1. Slijte cizrnu, tekutinu si uschovejte. Vymačkejte citron a plochou stranou nože rozmáčkněte česnek.
2. Cizrnu, citronovou šťávu, česnek, tahini, olej a koření dejte do mixéru a přilijte asi čtvrt hrnu nálevu z cizrny.
3. Vše rozmixujte dohladka, v případě potřeby přilijte ještě další tekutinu.

Bazalka
Cupcakes s hummusem, sezamem a bazalkou (podle receptu na Rosamarina Dolci esperimenti)
na 12 kousků
2 vejce
180g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
110ml mléka
5 lžic olivového oleje
4 lžíce hummusu
hrst čerstvé bazalky
4 lžíce opražených sezamových semínek
sůl
pepř

1. Rozšlehejte v míse vajíčka a smíchejte mouku s práškem do pečiva.
2. Přidejte k vejcím mouku, mléko, hummus, bazalku, sůl, pepř a tři lžíce sezamu. Dobře zamíchejte.
3. Košíčky plňte těstem asi do tří čtvrtin, navrch nasypte trošku sezamu.
4. Pečte při 180° 20-30 minut.

Dejte to dohromady
1. Na teplé nebo vychladlé košíčky dejte asi lžičku hummusu. (Pokud uděláte výše uvedené množství hummusu a přidáte část do těsta, vyjde vám to akorát.)
2. Zdobte půlkou ořechu a lístky bazalky.

2 komentáře:

  1. muy buena receta!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Hey, are you Rosamarina? Thank you for this recipe:). I can´t speak italian, so I used Google transletor-it was really funny and didn´t make any sense in some senteces, but in the end it was ok. I really like your blog and photos. Go on!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...