10. 4. 2011

Čokoládové cupcakes s červeným vínem zdobené čokoládovo-vínovým krémem


Před pár dny koupil Radek tuhle skvělou pětilitrovou krabici vína:
Když jsem pak náhodou objevila recept na čokoládový dort s červeným vínem, bylo jasné, na co padne dalších pár deci. (Poznámka: Krabice obsahuje speciální sáček, ve kterém je víno bez přístupu vzduchu, takže vydrží dlouho bez nejmenší újmy a my nemusíme vypít pět litrů během jednoho večera.)
Dortíky dopadly výborně, ačkoli jich nakonec je víc, než jsem čekala. Korunu jim ovšem dává krém, ve kterém se skvěle doplňují pouhé tři suroviny a jehož sladce vínovou chuť budete cítit v puse ještě dlouho. Do těsta jsem dala semínka z vanilkového lusku-vanilku doporučuji koupit v některém e-shopu, kde vás vyjde mnohem levněji než v běžném obchodě.

Čokoládové cupcakes s červeným vínem (podle receptu na Food&Wine)
na 23 kousků
270g hladké mouky
80g kakaa
1 a 1/4 lžičky sody
1/2 lžičky soli
220g změklého másla
370g cukru
2 velká vejce
půl vanilkového lusku (nebo několik kapek vanilkového extraktu)
300ml červeného vína

1. Smíchejte mouku, kakao, sodu a sůl.
2. Ručně nebo elektrickým šlehačem smíchejte máslo s cukrem do nadýchané hmoty.
3. Po jednom přidejte vejce, každé dobře promíchejte.
4. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, lžičkou nebo nožem vydlabejte semínka a přidejte je k máslu s cukrem a vejci.
5. Střídavě přidávejte suché ingredience a víno, končit byste měli vetším množstvím suché směsi.
6. Košíčky naplňte do tří čtvrtin a pečte 20-25 minut při 180°. Před zdobením nechte úplně vychladnout.
Po upečení

Čokoládovo-vínový krém (podle receptu na Cupcake Project)
220g másla
110g hořké čokolády
100ml červeného vína

1. Čokoládu rozlámejte nebo nakrájejte na kousky. Dejte s máslem do misky.
2. Misku vložte do mikrovlnné trouby a zapněte na 10 vteřin.
3. Zamíchejte a znovu na 10 vteřin zahřívejte. Opakujte tak dlouho, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
4. Pomalu přilijte víno, dobře zamíchejte a nechte asi 10 minut ztuhnout v ledničce.


Dejte to dohromady
1. Do cukrářského sáčku vložte zdobící špičku a naplňte krémem.
2. Směrem od kraje ke středu vytvořte na každém cupcaku spirálu.

4 komentáře:

  1. Nejen že nádherně vypadají, taky excelentně chutnají! Takhle to vypadá, když je žák nad mistra :-)) Jsi šikulka!
    M.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju:). Budu se takhle přebytků zbavovat častěji, když to má takový úspěch.

    OdpovědětVymazat
  3. Sklidila jsem s nimi naprostý úspěch, opravdu excelentní chuť a gurmánský zážitek! Použila jsem Kagor- moldavské víno, podobné portskému... Dokonalost sama, moc děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat
  4. To jsem moc ráda. Tyhle patří i mezi mé nejoblíbenější.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...