21. 4. 2011

Jahodovo-banánové cupcakes s vanilkovým jogurtem


K jahodám zakoupeným kdykoli mimo jejich sezónu nemám moc důvěry. Vždycky jsem si myslela, že musí být  úplně bez chuti a vůně. Když jsem si ale uvědomila, že třeba s okurkami takový problém nemám a koupím si je klidně v březnu, tak jsem si řekla, že to zkusím. Čerstvých jsem jich moc neochutnala, ale byly překvapivě dobré a hlavně po upečení v těstě spolu s banánem vytvořily skvělou chuť. A protože přebít spoustu ovoce máslovým krémem by bylo barbarství, polila jsem cupcaky jednoduše ochuceným jogurtem. (Řecký by se na to hodil ještě líp, ale v žádném blízkém obchodě ho zrovna neměli.) Sice si pořád myslím, že v červnu z vlastnoručně natrhaných českých jahod budou tyhle dortíky ještě lepší, ale jsou výborné i teď.

Jahodovo-banánové cupcakes (podle receptu na Cupcake project)
na 12 kousků
60g změklého másla
100g cukru+trochu na jahody
1 velké vejce
60ml zakysané smetany
1/2 lžička sody
140g hladké mouky
několik kapek vanilkového extraktu
240g jahod
1 banán

1. Nakrájejte jahody na menší kousky, nasypte do hrnku, přidejte trošku cukru a nechte odstát. (Hrnek by měl být zaplněný asi do tří čtvrtin.)
2. Utřete máslo s cukrem a do vzniklé hmoty zamíchejte vejce.
3. Přidejte zakysanou smetanu.
4. Přidejte mouku smíchanou se sodou.
5. Rozmačkejte téměř celý banán na kaši a přidejte k těstu.
6. Přidejte jahody s cukrem a vanilku.
7. Košíčky plňte do tří čtvrtin a pečte při 180° 20-25 minut.
Těsto
Mírně přezrálé banány sice nevypadají nejlíp, zato jsou nejsladší.

Vanilkový jogurt (podle receptu na Souvlaki for the soul)
1 malý kelímek dobrého smetanového jogurtu
půl vanilkového lusku
1/4 hrnku moučkového cukru

1. Rozkrojte podélně vanilkový lusk a vydlabejte semínka.
2. Smíchejte semínka s jogurtem a cukrem.
3. Nechte v ledničce půl hodiny ztuhnout. (Konzistence máslového krému sice nedosáhnete, ale už bude možné s jogurtem dál pracovat.)

Dejte to dohromady
1. Na každý cupcake rozetřete lžičku vanilkového jogurtu.
2. Ozdobte jahodou a kolečkem banánu. (Pokud ale chcete dortíky jíst až druhý nebo třetí den, banán raději vynechte, protože časem zhnědne.)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...