26. 4. 2011

Cupcakes s kiwi a citronovým krémem


Kiwi jsem nikdy moc nevyhledávala, protože je na mě příliš kyselé. Ale pár úprav (a spousta cukru) z něj udělá velmi chutný dezert. Nejsložitějším krokem přípravy je odstraňování semínek z rozmačkaného ovoce. Předpokládám, že by šlo tuto proceduru vynechat, aniž by výsledek utrpěl na kvalitě. Ovšem, pokud se (jako já) vyžíváte v různých méně obvyklých a zároveň více složitých kuchařských postupech, užijete si spoustu zábavy při vymýšlení a realizaci nejefektivnějšího způsobu, který oddělí opravdu jen semínka.
Tento recept (stejně tak jako téměř všechny ostatní) si dokážu představit i ve formě dortu. Takže pokud nemáte plech na pečení muffinů, směle do toho! Možná ale bude potřeba udělat dvojitou dávku těsta.

Cupcakes s kiwi (recept na těsto i krém podle Raspberry egglant)
na 8 kousků
4 kiwi
110g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky sody
špetka soli
60g změklého másla
100g cukru
2 lžíce mléka

1. Kiwi oloupejte, nakrájejte na kousky a rozmixujte.
2. Přes jemné sítko nebo kus čisté látky (nebo jakkoli jinak) oddělte šťávu s dužinou od semínek.
3. V pánvi zahřívejte šťávu s dužinou tak dlouho, dokud nezmenší svůj objem asi na čtvrtinu.
4. Smíchejte mouku s práškem, sodou a solí.
5. Utřete máslo s cukrem.
6. Přidejte vejce, dobře zamíchejte a přilijte svařenou šťávu z kiwi a mléko.
7. Přidejte sypké suroviny a promíchejte.
8. Košíčky naplňte asi do 2/3 a pečte při 180° 20-25 minut.
Rozmixované kiwi

Citronový krém
80g smetanového sýra (např. Lučina)
4 lžíce změklého másla
1/2-3/4 hrnku moučkového cukru
kůra z půlky citronu
několik kapek citronového extraktu

1. Utřete máslo se sýrem.
2. Přidejte kůru, citronový extrakt a postupně moučkový cukr, abyste dosáhli požadované sladkosti.
3. Nechte krém asi 15 minut ztuhnout v ledničce.

Dejte to dohromady
1. Na každý cupcake rozetřete vrstvu krému.
2. Ozdobte plátkem kiwi.



2 komentáře:

  1. Páni, já teda kiwi ráda a nejspíš už to opravdu zkusím, stejně tak ty sezamový, který beru od tebe jako úlitbu a dobře děláš, odteď tě budou mít slaný skřítci radši. Jistěže slaný skřítci existujou.
    Zahajuješ jaro ovocem?
    Jupí
    (jsem nemocná, takže vitamíne C, jen houšť)

    OdpovědětVymazat
  2. Chápeš to správně, sezam s hummusem byla úlitba a už vymýšlím další.
    Tak si upeč a určitě se uzdravíš!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...