26. 6. 2011

Čokoládový markýz s vanilkovou omáčkou


Čokoládový markýz  je další ze série mých oblíbených francouzských dezertů. Stačí ho sníst jen kousek a ocitnete se v sedmém (čokoládovém) nebi. Je totiž zároveň velmi hutný i chutný. Přestože pěkně naaranžovaný na talířku a přelitý vanilkovou omáčkou vypadá docela sofistikovaně, jeho příprava zabere maximálně hodinu vašeho času - o zbytek se postará mraznička. Jedinou nevýhodou je, že při práci zašpiníte nejspíš všechny misky, které najdete, ale jakmile tenhle skvost ochutnáte, brzy zapomenete na to, že jste museli u dřezu stát o něco déle, než obvykle.

Čokoládový markýz (recept podle Gordona Ramseye na BBC Good Food)
asi na 10 porcí
150g hořké čokolády (s vyšším obsahem kakaa)
75g změklého másla
75g pískového nebo moučkového cukru
3 lžíce kakaa
3 žloutky
225ml smetany ke šlehání

1. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu a odložte ji stranou.
2. Máslo utřete s polovinou cukru a s kakaem.
3. Nad vodní lázní ušlehejte žloutky s druhou polovinou cukru. (Vodní lázeň nemá žádný význam z hlediska chuti nebo struktury, ale ohřátím žloutků se vyhnete riziku případné salmonely.) Žloutky jsou ušlehané ve chvíli, kdy v nich metlou vytvořená osmička chvilku udrží svůj tvar.
4. Ušlehejte smetanu. Měla by držet svůj tvar, ale dejte si pozor, abyste ji nepřešlehali.
5. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu do másla s cukrem a kakaem.
6. Přidejte a zamíchejte žloutky.
7. Vmíchejte šlehačku. Měli byste dostat jednolitou hmotu.
8. Menší formu (já jsem použila formu na biskupský chlebíček) vyložte potravinovou fólií a vlijte do ní směs.
9. Alespoň na hodinu vložte do mrazničky.

Vanilková omáčka (podle receptu na stránce Vanilkové lusky)
asi na 7 porcí
125ml smetany ke šlehání
1/2 vanilkového lusku
1 žloutek
15g moučkového cukru

1. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábejte z něj semínka.
2. Přidejte vanilková semínka i vyškrábaný lusk ke smetaně a zahřívejte na velmi mírném plameni asi 5 minut.
3. Mezitím smíchejte žloutek s cukrem.
4. Za stálého míchání pomalu přilévejte ohřátou smetanu s vanilkou ke žloutku s cukrem.
5. Dobře promíchanou směs přelijte zpátky do hrnce, ke kterém jste ohřívali smetanu. Vyškrábaný lusk vyhoďte.
6. Zahřívejte těsně pod bod varu. Poté nechte vychladit.

Dejte to dohromady
1.Vyklopte markýze z formy a sundejte z něj fólii.
2. Dortový nůž namočte v horké vodě a utřete. Takto nahřátým nožem uhlaďte nerovnosti na dezertu.
3. Krájejte na jednotlivé porce, přelijte vanilkovou omáčkou a podávejte. (Celek výborně chuťově dotváří jahody.)
4. Markýz nejlépe chutná třetí den, kdy se rozleží a chutě se krásně propojí.

2 komentáře:

  1. Opravdu bych ráda napravila dojem, kterej jsem tuhle udělala, a chci říct, že fakt, že mám ráda ledovou čokoládu (stejně jako fakt, že mám ráda Magdu) je ale úplně zanedbatelnej při hodnocní toho dezertu!
    Protože to je samozřejmě mnohem víc než ledová čokoláda!
    A ta vanilková omáčka...


    (dojem napraven? hm?:)


    (p.s. něco se tu děje s profily a komentáři...)

    Radka

    OdpovědětVymazat
  2. Neboj, dojem napraven, vše je odpuštěno:). Konec konců mě to přirovnání k ledové čokoládě vůbec nijak neuráží. Kdybych se s tím patlala půl dne, tak to by byla jiná, ale ve skutečnosti ta výroba nebyla o moc složitější, než dojít do obchodu a koupit ledovou čokoládu, takže ok!
    ps: mě profil a komentáře neblbnou, takže nevím, čím to je...

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...