Tohle byly úplně první cupcakes, které jsem kdy upekla. Tenkrát jsem ještě neměla ani tušení o tom, že o podobných sladkostech píší lidé blogy, které budu zvědavě pročítat, vytahovat z nich nejzajímavější recepty a pak je zkoušet. (A už vůbec mě nenapadlo, že takový blog budu psát i já.) Recept jsem našla na nějakých amerických stránkách o ručních pracích a dekoracích. Přestože od té doby moje cupcakové znalosti a schopnosti značně pokročily, tahle jednoduchá kombinace mírně hořkého, tmavého těsta se spoustou kakaa a sladkého krému z bílé čokolády se mi pořád líbí a hlavně mi pořád chutná. Příprava je velmi snadná, takže pokud jste cupcakes ještě nikdy nepekli, tyhle můžou být i vaše první!
Pokus o upečení dortíku v barevném košíčku. Na takto tmavé těsto se moc neosvědčil. |
Čokoládové cupcakes
na 16 kousků
95ml vroucí vody
55g holandského kakaa
210g vanilkového cukru (postup jeho výroby naleznete zde)
1/2 lžičky soli
85g změklého másla
2 vejce
180g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky sody
120ml mléka
1. Smíchejte vroucí vodu s kakaem, přikryjte a odložte stranou.
2. V míse smíchejte máslo s cukrem.
3. Po jednom přidejte vejce; dobře promíchejte.
4. Smíchejte mouku s práškem, solí a sodou.
5. K máslu s cukrem střídavě přidávejte sypké ingredience a mléko. Končit byste měli sypkou směsí.
6. Do těsta zamíchejte kakao s vodou.
7. Košíčky plňte do 3/4 a pečte při 180° asi 20 minut.
Krém z bílé čokolády
100g bílé čokolády
150g změklého másla
200-300g prosátého moučkového cukru
1. Ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu.
2. Smíchejte máslo s 200g cukru a přidejte čokoládu.
3. Přidávejte cukr tak dlouho, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Dejte to dohromady
1. Na každý cupcake naneste krém pomocí cukrářského sáčku se zdobící špičkou.
2. Podle fantazie dozdobte (já jsem použila alginátové želé).
Neměla jsem tyhle cupcakes na svatbě v Trojanově mlýně před dvěma týdny? :)
OdpovědětVymazatPravděpodobně ano, tou dobou jsem jich asi 40 pekla na zakázku. Doufám, že vám chutnaly:).
OdpovědětVymazatvypadají krásně, brzy se o ně taky pokusím :))
OdpovědětVymazatTaky skvěle chutnají ;). Těším se na report o tom, jak se povedly!
OdpovědětVymazatJe mi 14, strašně ráda peču a tyhle muffiny všem doporučuji. Jsou lehké na přípravu a skvěle chutnají. Díky za recept =)
OdpovědětVymazatTo je super, nevím, jestli bych si na něco takového ve 14 troufla :) Jen tak dál!
OdpovědětVymazatDěkuji za recept. Je to úplně přesné. Všechno mi to naprosto přesně vyšlo. Cupcakes chutnají úžasně. Mňam. Potěšilo to celou rodinu a chutnaly opravdu všem. Recept putuje do kuchařky. :)
OdpovědětVymazatJanča
Dobrý den,
OdpovědětVymazatchtěla bych se zeptat, jaké množství krému vytvoříte z tohoto množství surovin?
Děkuji za odpověď, Andrea
Už dlouho jsem tyhle cupcaky nedělala, takže si to přesně nepamatuju, ale myslím, že tak nějak akorát na tu dávku nebo spíš o něco víc.
OdpovědětVymazatTěsto je vynikající, ale krém na můj vkus šíleně sladký.
OdpovědětVymazatJo, je to trochu extrém. No, dělala jsem ho podle amerického receptu, tím se to vysvětluje :)
VymazatMagdo, na zacatek bych Vam chtela podekovat za uzasne stranky s uzasnymi recepty :)
OdpovědětVymazatKdyz jsem se dneska rano probudila,prepadla me chut na sladke. Mam sice o peceni muffinu a cupcaku knizku i spoustu vystrihanych receptu ale mam je uz temer vse vyzkousene, tak jsem hledala na internetu neco noveho a narazila jsem na Vase stranky a konkretne na tento recept a musela jsem ho okamzite vyzkouset :) A je uzasny! Akorat jsem polevu trochu obarvila na ruzovo domaci rybizovou stavou. A musim rict, ani se po nich nezaprasilo :)
Muffiny nejlepší co jsem měla! :) .. Ale krém nechutnal.. skončil v koši :/
OdpovědětVymazatNejlepší cupcaky :) Skončila jsem v čokoládovém nebi ;) Vážně bomba. A s krémem nešetřit, je ho spousta :D
OdpovědětVymazatJak dlouho vydrží takový cupcake?
OdpovědětVymazat