5. 6. 2011

Jahodové koláčky


Recept na tyhle úžasně dobré a zároveň jednoduché koláče jsem našla asi před rokem v časopisu Apetit. Od té doby jsem je pekla několikrát a vždy se setkaly s úspěchem. Ale nebyla bych to já, abych se držela přesného návodu a něco si nepoupravila. Původní recept používá rebarboru a borůvky. Borůvky jsem tenkrát nemohla sehnat, tak jsem je nahradila jahodami, což rozhodně nevadilo. Chtěla jsem tuto kombinaci zopakovat i letos, ale nikde v širém okolí se neprodává rebarbora. Jak je to možné? Podle všech dostupných informací by právě teď měla být její sezóna. Tak jsem nakoupila o to víc jahod a zjistila, že i bez rebarbory jsou koláčky výborné. Možná, že by mohly být trochu méně sladké (právě ta rebarbora jim dodávala trošku na kyselosti), ale i tak je jejich jedinou chybou to, že jich bylo málo:).

Rebarbora-kde ji vzít a nekrást?
Jahodové koláčky (podle receptu v Apetitu)
na 10 koláčků (nebo jiné množství podle jejich velikosti)
1 balení listového těsta
asi 600g jahod/jahod+rebarbory/jiného ovoce
2 lžíce kukuřičného škrobu
200g cukru+na posypání
1 vejce

1. Jahody nakrájejte na kousky a smíchejte se škrobem a cukrem.
2. Listové těsto rozdělte na 10 kousků a vyválejte z nich tenká kolečka.
3. Do středu každého kolečka dejte trochu jahodové směsi a přehněte okraje, aby při pečení nevytékala šťáva.
4. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a posypte troškou cukru.
5. Pečte při 200° po dobu 15-20 minut nebo dokud těsto nezezlátne.

1 komentář:

  1. Fakt primitivní recept, to snad zvládne i dítě

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...