27. 7. 2011

Čokoládové cupcakes s čokoládovým krémem


Čokolády není nikdy dost, obzvlášť té hořké. Proto jsem se rozhodla upéct cupcaky, které budou čokoládové od hlavy až k patě. Tentokrát jsem neměla moc času, takže místo několikahodinového prohlížení blogů a hledání toho nejlepšího receptu jsem zadala do Googlu "the best chocolate cupcakes" a klikla na první odkaz. Fotky vypadaly dobře, výběr surovin se zdál rozumný a těch pár komentářů, které jsem v rychlosti přečetla, pělo jen chválu, takže nebylo co dál řešit. A výsledek? Nevím, jestli jsou opravdu nejlepší (ještě jsem neochutnala tolik čokoládových cupcaků, abych to mohla posoudit), ale dobré, ba i výborné rozhodně jsou. Navíc jsou rychlé a jednoduché - dokonce odpadá míchání másla s cukrem, což je moje nejméně oblíbená část přípravy prakticky všech dortíků. Upečené cupcaky jsem ozdobila jednoduchým čokoládovým máslovým krémem, ale skvěle budou chutnat i s čokoládovým krémem z krémového sýra, vanilkovým krémem nebo jakýmkoli jiným podle vaší fantazie. (A nebo nedělejte krém žádný a snězte je coby čokoládové muffiny.)
Tyto čokoládové cupcaky se také velmi dobře snáší s marcipánem. Použít můžete buď kupovaný pravý (tj. z mandlí) nebo si vyrobte svůj vlastní. Já jsem si udělala "marcipán" ze sušeného mléka podle tohoto návodu: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50094 - můžu doporučit. Kromě toho, že recept funguje, se při jeho čtení pokocháte osobitým slohem pisatelky (např: "PRO TY CO POUŽÍVAJÍ MED.DĚVČATA 3 LŽÍCE MEDU NA TUTO DÁVKU.") a opravdu zajímavými výtvory (např. marcipánová miminka - to jim vážně někdo ukousne hlavičku?). 


Čokoládové cupcakes (podle receptu na Cake on the brain)
na 12 kousků
110g másla
60g hořké čokolády
40g holandského kakaa
100g hladké mouky
1/2 lžičky sody
3/4 lžičky prášku do pečiva
2 vejce
150g cukru
1/2 lžičky soli
1/2 hrnku zakysané smetany (necelý kelímek)

1. Nad vodní lázní rozpusťte máslo s čokoládou a kakaem. Míchejte, dokud se vše nespojí, pak sundejte z ohně.
2. Smíchejte mouku se sodou a práškem.
3. V míse promíchejte vejce, přidejte cukr a sůl a smíchejte.
4. Ke směsi přidejte čokoládu s máslem a kakaem a dobře promíchejte.
5. Střídavě přidávejte mouku a zakysanou smetanu. Končit byste měli moukou.
6. Těsto rozdělte do košíčků a pečte při 180° asi 15-20 minut.

Čokoládový krém
150g hořké čokolády
100g změklého másla
asi 100-200g prosátého moučkového cukru (nebo podle chuti)

1. Rozpusťte čokoládu (v mikrovlnné troubě nebo nad vodní lázní).
2. Smíchejte čokoládu s máslem.
3. Přidávejte cukr, dokud nedosáhnete požadované konzistence a sladkosti.

Dejte to dohromady
1. Na každý cupcake naneste pomocí zdobícího sáčku krém.
2. Nechte neozdobené nebo dozdobte.
3. Pokud chcete zdobit marcipánem, potřete cupcake krémem jen slabě a dál pokračujte podle fantazie.

27 komentářů:

  1. Skvělý recept! Včera jsem je udělala pro přátele a strhla se o ně doslova bitka :)

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem ráda, tak to má být :)

    OdpovědětVymazat
  3. Všechny Vaše cupcakes vypadají skvěle.Zvláště tyto - jsem velký čokoholik :) chtěla jsem se zeptat, zda mi prozradíte, jak převádíte americké cups a další míry, na webu se často převody liší.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za pochvalu:). Co se týká převodů - na míry jako třeba unce používám kalkulačku na stránkách jednotky.cz, u ostatních (tedy cup, tablespoon, stick of butter...) důvěřuji googlu a prvním dvěma odkazům, které mi ukáže.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky, dneska jsem zkoušela recept na tyhle krásný čokoládový cupcakes. Ale moc se mi nevedlo :-( nejdřív se mi pěkně zvedaly dokulata, troubu jsem neotvírala, koukla jsem se o 5min později a celý mi splaskly. Kromě toho je mám v prostředku nějak nedopečené, ale navrchu i úplně vespod jsou hotové. A to i když jsem je tam nechala na půl hodiny.. Taky jsem si všimla, že některé jsou jakoby zčásti zvednutý ode dna košíčku. Peču přesně podle receptu. Doma mám plech na minimuffiny ( spodní průměr 3cm), ovlivňuje to nějak to pečení? Je mi nějak pomoci?:-((

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj,tohle se mi nikdy nestalo, takže nevím, jestli ti dokážu dobře poradit. Napadají mě dvě možné příčiny nezdaru: buď to je jinou velikostí, ale to by nevysvětlovalo, proč jsou nedopečené ještě po půl hodině, spíš by to mělo být naopak (tady se píše, že stačí 10 minut: http://bakingbites.com/2011/03/how-to-turn-cupcakes-into-mini-cupcakes/ )
    A nebo je to troubou. Jakou máš? Já peču v horkovzdušné a myslím, že v jiné bude potřeba upravit čas pečení (každá trouba se chová trošku jinak, takže změny můžou být potřeba i u horkovzdušné).
    Teď jsem natrefila na další stránku o minicupcakes : http://www.ehow.com/way_5291714_long-bake-mini-cupcakes.html
    a tam píšou, že se musí snížit teplota-to se mi zdá jako rozumný nápad, protože právě vysoká teplota by vysvětlovala to, že na okrajích už byly hotové a ve prostředku ještě ne...
    No, nevím, jestli jsem to napsala srozumitelně, snad si z toho něco vezmeš. Doporučuju vygooglit si "how to bake mini cupcakes" nebo "how to turn cupcakes into mini cupcakes" a pročíst si to. A pak experimentovat s troubou.
    Přeju hodně úspěchů a hlavně aby ses nenechala odradit od pečení, když se nedaří!

    OdpovědětVymazat
  7. No tak ta stránka, kde jsou i recepty na mini cupcakes je skvělá! děkuju moc :)
    Upřímně s naší troubou si moc nevím rady. Mám tam více programů na pečení, spirála ze spod a pak taky horkovzdušný program. Dosud jsem při pečení moučníků používala spirálu vespod ale při cupcaků mě zklamalo :-/ Do jaké úrovně trouby dáváš plech, když pečeš horkovzduchem?:)
    Děkuji!!

    OdpovědětVymazat
  8. Máme asi výjimečně dobrou troubu, protože ten plech můžu dát kam chci a vždycky se to povede. Většinou peču dva plechy najednou-jeden skoro úplně nahoře a druhý dole. Vypadá to, že ta naše 15 let stará Mora je prostě nejlepší:)

    OdpovědětVymazat
  9. Výborné cupcaky mají v cukrárně Cheecup v Podolí.

    OdpovědětVymazat
  10. tyjo, to vypadá výborně!!! snad je zítra zkusím. jen jsem se chtěla zeptat, jakej je rozdíl v prášku do pečiva a sodě. Dřív jsem žila v představě, že to je to samé, takže to můžu zaměňovat. Ale právě ve většině receptů na cupcakes je oboje, tak mě to překvapilo... :)

    OdpovědětVymazat
  11. Co se týká složení, tak prášek do pečiva a soda jsou dvě různé věci. Co se týká funkce, je to asi v podstatě to samé, ale předpokládám, že nějaký drobný rozdíl v tom bude, protože ve většině původních (amerických) receptů, ze kterých vycházím, je oboje. Přiznám se, že mě nikdy nenapadlo to řešit a slepě jsem důvěřovala tomu, že to asi k něččemu bude:)

    OdpovědětVymazat
  12. Perfektný recept, len mi prosím poraď čo mám robiť, aby mi tie cupcakes nesplasli keď ich vyberiem z formy na mriežku aby vychladli...tak nepekne sa zošuveria...piekla som ich podľa Tvojho návodu presne.Ďakujem

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Magdi, vcera jsem zkusila své 1.cupcakes podle receptu od tebe. Musím říct, ze jsou fantastické. Pekla jsem je na 160st s horkovzduchem přesně 20 min. Děkuji za krásný recept! Leni

    OdpovědětVymazat
  14. Jestli se vam cupcaky moc zvednou a pak splasknou, tak by to mohlo byt velkym mnozstvim kypridla. Tak zkuste ubrat trosicku.

    Jinak cupcaky vypadaji super a jednoduse (taky nemam rada michani masla s cukrem), vyzkousim :-) Jana

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj vydrží ten krém na tom aspoň jeden den? :D (jestli se jako nerozteče)

    OdpovědětVymazat
  16. V ledničce vydrží i několik dnů, mimo ní asi podle teploty vzduchu.

    OdpovědětVymazat
  17. Nikdy jsem to nedelala - tak nevím, ten krém nanášet až za studena? (myšleno studené buchtičky i studený krém?) Nebo ještě teplý krém? Díky!

    OdpovědětVymazat
  18. Ano, vždycky všechno studené:)

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj Magdi, recept super, jen maličko bojuji s krémem. Před plněním ho dáváš na chvilku do lednice? Musí být studený? Nějak mi to nedrží tvar :) Děkuji za poradu Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kláro, s krémem se líp pracuje, pokud je vychlazený. Taky je možné, že si dáváš až moc záležet, tím pádem jsi moc pomalá a on se ti roztéká teplem z tvých rukou. Nebo bude potřeba přidat ještě trochu cukru-tím se krém zahustí.

      Vymazat
  20. Tomáš 13 let
    Super recept zrovna mi chladnou už se těšim až ochutnam, měli jsme z maminkou moc těsta tak jsem jich udělal 13.

    OdpovědětVymazat
  21. Zní to dost zajímavě a obrázky vypadají taky moc dobře. Někdy vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  22. Výborný recept. Zkoušela jsem je na silvestra, a všichni si pochutnali.

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj,
    Je to podle mě moc dobrý recept :-D a Magdo, chtěla jsem se zeptat jestli tvůj recept zvládne i moje 12.letá dcera. Není to tak těžké?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  24. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ten krém mám udělat tedy tak, že si roztavím čokoládu, potom ji přidám k máslu (to máslo má být v celé kostce a nebo má být nějak rozšlehané či rozpuštěné?)děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano rozpuštěnou čokoládu smíchat se změklým máslem (ne rozpuštěným), můžete si ho nakrájet na menší kousky, aby se s ním líp pracovalo. Pak postupně přidávat cukr.

      Vymazat
  25. Čokoládovou polevu dělám ve vodní lázni, resp. spíš na páře, voda nesmí příliš vřít, aby se čokoláda nespálila (ano, i ve vodní lázni je to možné :). Použijte vždy hořkou čokoládu s obsahem kakaové sušiny nad 35 %, nemusí to být jen čokoláda na vaření. Čokoládu "ředím" máslem, případně tučnou smetanou. Takové čokoládové polevě se říká ganache. S úspěchem ji používám na tuhle super jednoduchou kefírku (chutná fantasticky!).

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...