14. 8. 2011

Švestkové muffiny se švestkovým želé

Úplně na začátek upozornění: vypadá to dost divně, ale chutná dost dobře!
Konečně je tady švestková sezóna. Tohle ovoce miluju snad na všechny způsoby - v knedlících, na koláči, ve formě povidel nebo jen tak syrové. To je klasika, která nezklame, ale já mám neustále nutkání zkoušet něco nového a neobvyklého. Tak se stalo, že jsem se rozhodla upéct švetskové muffiny a korunovat je prazvláštně vypadající švestkovou hmotou. Výsledek opravdu stojí za to. Muffiny jsou opravdu výborné, svou chutí lehce připomínají perníčky, navrchu jsou křupavě vypečené a uvnitř krásně vláčné. Želé jim dodává ještě intenzivnější švestkovou chuť a hlavně zajišťuje, že se při konzumaci budete bavit. Třese se, pohybuje, tancuje, no zkrátka je s ním legrace. Takže se ho nebojte a vrhněte se do jeho přípravy!

Švestkové muffiny (recept podle Cupcake project)
na 12 kousků
240g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
špetka skořice
špetka muškátového ořechu
80g změklého másla
150g hnědého cukru
2 vejce
80ml oleje
několik kapek citronového extraktu/ kůra z půlky citronu
5 švestek nakrájených na kostičky

1. Smíchejte mouku s práškem, solí a kořením.
2. Ručně nebo pomocí elektrického ručního šlehače utřete máslo s cukrem.
3. K máslu s cukrem přidejte po jednom vejce a dobře zamíchejte.
4. Přilijte olej a citronový extrakt/kůru.
5. Po částech vmíchejte sypkou směs.
6. Do každého košíčku dejte asi lžíci těsta, nasypte několik kostiček švestek, opět dejte těsto a nakonec švestky.
7. Pečte asi 20 minut při 180°.
Upečený švestkový muffin - je výborný i bez želé

Švestkové želé (recept podle Cupcake project)
asi 15 švestek
1 balíček želatiny v prášku
asi 60ml studené vody
120ml vroucí vody
45g cukru
špetka soli

1. Švestky zbavte slupek. Můžete je buď oloupat nebo rozpůlit a dužinu z nich vymačkat rukama. Druhý způsob se mi osvědčil víc.
2. Švestky rozmixujte. Měli byste získat asi 400ml husté šťávy.
3. Želatinu nechte asi 3 minuty namočit v 60ml studené vody.
4. K namočené želatině přidejte vroucí vodu, cukr a sůl. Míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
5. Vmíchejte rozmixované švestky.
6. Směs vylijte na plech nebo větší pekáč a nechte v ledničce několik hodin ztuhnout.

Dejte to dohromady
1. Ze švestkového želé vykrájejte kolečka nebo jiné tvary.
2. Položte želé na muffin a podávejte.
(Nenechávejte želé na muffinu příliš dlouho, nebo muffin moc zvlhne.)

A na závěr jedna seriálová asociace:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...