18. 9. 2011

Cupcakes s kousky čokolády a dvoubarevným krémem


Tak jsem zase jednou upekla docela neexperimentální, nezkazitelnou a časem prověřenou kombinaci "obyčejného" těsta s kousky čokolády. Popravdě až tak obyčejné není, díky spoustě sněhu je nadýchané, zároveň vláčné a rozhodně ne suché. Je tak akorát sladké, což pěkně kontrastuje s mírně nakyslým krémem ze smetanového sýra. Ten se mi snad poprvé v životě povedl přesně tak, jak jsem chtěla - není tekutý a drží tvar, aniž bych ho musela zahustit nepřiměřeným množstvím cukru. Předpokládám, že trik je v tom, že kromě sýra obsahuje i značnou část másla a část moučkového cukru je nahrazená krupicovým třtinovým. Zda je tato domněnka správná, ukážou až další pokusy.

Cupcakes s kousky čokolády (recept podle The curvy carrot, recept na krém tamtéž)
na 28 kousků
400g hladké mouky
70g kukuřičného škrobu
1 1/2 lžíce prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
200g změklého másla
390g cukru
250ml mléka
5 bílků
100g hořké čokolády

1. Smíchejte mouku se škrobem, práškem a solí.
2. Smíchejte máslo s cukrem.
3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, dávejte ale pozor, abyste ho nepřešlehali.
4. Čokoládu nasekejte na drobné kousky.
5. K máslu s cukrem střídavě přidávejte mléko a sypkou směs.
6. Velmi jemně vmíchejte do těsta sníh.
7. Vmíchejte kousky čokolády.
8. Košíčky plňte asi 1cm pod okraj a pečte při 180° asi 25 minut.
Na jiných dortících byl lépe vidět rozdíl mezi růžovým a bílým krémem. Ty se ale nedožily vyfocení...

Dvoubarevný krém ze smetanového sýra 
na 22 kousků
170g změklého másla
300g smetanového sýra (např. Lučina)
asi 100g třtinového cukru
asi 100g moučkového cukru
(množství i poměr cukru upravte podle chuti a konzistence krému)
potravinářské barvivo

1. Smíchejte máslo se sýrem a třtinovým cukrem.
2. Podle konzistence a chuti postupně přidávejte moučkový cukr.
3. Část krému obarvěte potravinářským barvivem.

Dejte to dohromady
1. Do cukrářského sáčku vložte zdobící špičku.
2. Do sáčku dejte několik lžic obarveného a stejné množství neobarveného krému.
3. Ozdobte každý cupcake.

5 komentářů:

  1. Zítra zkusím, doufám, že bude vypadat taky tak pěkně :)

    OdpovědětVymazat
  2. vyskusaneeeeeeeee
    nebicko v papulke ako sa hovori:)
    dost sladke cesto ale jemne nadychane a v kombinacii s plnkou nema chybu, vyslo mi ich az 36
    dakujem za recepty, postupne vyskusam ostatne

    OdpovědětVymazat
  3. A musí tam být i ten kukuřičný škrob?? :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Řekla bych, že ne. Obecně se používá škrob místo části mouky, aby bylo těsto jemnější a vláčnější, ale není to nutné.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobry den, dnes jsem zkusila upect tyto cupcaky. Bohuzel se mi nepodarilo udelat hladky krem za ozdobeni. Jak udelat to, aby se cukr dobre rozpustil a maslo v kremu nedelalo hrudky?

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...