30. 9. 2011
Profiteroles se šlehačkou a čokoládou
Profiteroles jsou tradiční francouzskou a italskou sladkostí. Jedná se o obdobu nám dobře známého větrníku, ale s tím rozdílem, že profiteroles jsou polité čokoládou, menší, a lehčí. Zatímco poctivý větrník (tím nemyslím to, co prodávají ve většině pekařství, ale pořádně upečený, opravdovou karamelovou šlehačkou a vanilkovým krémem bohatě naplněný zákusek) vás dokáže zasytit, profiteroles do sebe můžete soukat jeden za druhým a přesto vás nebudou tížit v žaludku. A garantuju vám, že jakmile ochutnáte jeden kousek, budete chtít další. Těsto je nadýchané jako obláček, zjemňuje ho lehce sladká šlehačka a celý dezert korunuje silná vrstva hořké čokolády. Navíc k vytvoření tohoto zážitku stačí jen pár lžic cukru; dokonce si dovedu představit, že by dezert šel vytvořit úplně bez cukru, aniž by utrpěla jeho chuť. Co se týká přípravy, v postupu se neskrývá nic složitého, takže každý, kdo umí zapnout sporák, troubu a šlehač, se může směle pustit do díla! Doporučuji i začátečníkům, kteří chtějí někoho ohromit svými čerstvě nabytými cukrářskými schopnostmi.
Několik poznámek:
1)Použijte opravdové máslo, náhražkami nedosáhnete té správné chuti.
2)Poté, co přidáte k těstu vajíčka, se vám může chvíli zdát, že něco děláte špatně a že se všechny ingredience nikdy nespojí. Nepropadejte panice a míchejte! Během několika minut získáte nádherně vláčnou a hladkou hmotu.
3)Místo šlehačky můžete použít vanilkovou zmrzlinu nebo krém z másla a vanilkového pudingu.
Profiteroles - recept na odpalované těsto (podle kuchařky I. Fabešové Iveta a sladká Francie)
asi na 18 kousků
175ml vody
85g másla
110g hladké mouky
špetka soli
3 vejce
1. Vodu s máslem dejte do malého hrnce a přiveďte k varu.
2. Odstavte a vsypte do hrnce mouku se solí. Míchejte tak dlouho, dokud se hmota nezačne odlepovat od stěn hrnce.
3. Vraťte směs na plamen a na mírném ohni míchejte 2 minuty.
4. Znovu odstavte a přidejte dvě vejce. Trochu je promíchejte a přidejte i třetí vejce.
5. Míchejte, dokud se vše nespojí v hladkou hmotu.
6. Na plech vymazaný máslem (resp. na dva plechy) nanášejte těsto pomocí lžíce. Utvořte asi 18 malých kuliček. Nechávejte mezi nimi dostatečný rozestup, pečením zvětší svůj objem.
7. Pečte při 200° asi 30 minut, během pečení troubu neotvírejte.
8. Upečené nechte vychladnout v troubě s otevřenými dvířky.
Čokoládová poleva
250g hořké čokolády
110ml horké vody
1. Připravte si větší hrnec s vodou na vodní lázeň.
2. Čokoládu nalámejte na kousky a v žáruvzdorné misce nebo malém hrnci smíchejte s vodou.
3. Směs dejte do většího hrnce, zahřívejte a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
Šlehačka
500ml smetany ke šlehání (vychlazené)
2 ztužovače šlehačky
asi 2 lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti)
1. Vložte všechny ingredience do misky.
2. Ušlehejte šlehačku.
Dejte to dohromady
1. Vychladlé profiteroles horizontálně rozkrojte ostrým nožem.
2. Vrchní půlky máčejte v čokoládě a nechte zaschnout (na pečícím papíru).
3. Na spodní půlky naneste lžící nebo cukrářským sáčkem šlehačku.
4. Spojte obě poloviny.
Profiteroles si rozhodně zaslouží vlastní písničku!
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
nejde mi to..
OdpovědětVymazatNemohu si pomoct ale pokud vám vaše BMI kalkulačka vyhodí hodnoty které nabývají vyšších hodnot, tak byste se nad sebou asi měli zamyslet a určitě se sebou něco začít dělat. Je dobře že o tom aspoň uvažujete, ale je nutné si uvědomit že cake bude muset jít ze stolu.
OdpovědětVymazat