21. 9. 2011

Jablečný páj

Jestli existuje něco, kvůli čemu stojí zato vzít podzim na milost, tak je to tenhle páj. Bez přehánění o něm můžu říct, že je to nejlepší jablkový koláč, jaký jsem kdy ochutnala. Křehké a jemné těsto se výborně doplňuje s ovocnou náplní plnou sladké šťávy. A ta vůně! Během pečení koláč provoní celý byt a donutí vás mlsně chodit kolem trouby. Další skvělou věcí na tomto receptu je, že na něj nepotřebujete vůbec žádné speciální suroviny; vlastně je dost dobře možné, že máte všechno potřebné doma. Samozřejmě se ale nabízí celá škála možných úprav a vylepšení - například nahradit část hladké mouky celozrnnou, přidat k jablkům hrušky, rozinky, ořechy, brusinky... My jsme ale tak dokonale spokojení s touto "obyčejnou" verzí, že vůbec nemám potřebu experimentovat a peču pořád dokola to samé.

Jablečný páj (recept z kuchařky R. Baugnietové 500 koláče a dortíky)
Těsto:
280g hladké mouky
špetka soli
120g vychlazeného tuku na pečení
110g vychlazeného másla
1 vejce
2 lžičky octa
2 lžíce ledové vody
Náplň:
5-6 jablek
120g třtinového cukru
2 lžičky citronové šťávy
1 lžička skořice
špetka muškátového oříšku
1 lžíce hladké mouky
špetka soli
15g másla

1. Smíchejte mouku se solí. Tuk a máslo nakrájejte na malé kostičky a zapracujte do mouky.
2. Vidličkou rozšlehejte vejce s octem a vodou. Nalijte na mouku s tukem.
3. Rukama vypracujte těsto, rozdělte ho na poloviny a každou zabalte do potravinové fólie.
4. Nechte těsto asi hodinu odpočinout v ledničce.
5. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky.
6. Plátky jablek smíchejte s cukrem, citronovou šťávou, skořicí, muškátovým oříškem, solí a moukou tak, aby se ve směsi rovnoměrně obalila.
7. Rozválejte první část těsta a vyložte jí formu na koláč (doporučuji průměr 28cm, může být i menší, ale pak se vám do ní nevejde tolik náplně).
8. Na těsto nasypte jablka (případně je trochu přitlačte rukama) a navrch dejte malé kousky másla.
9. Rozválejte druhou část těsta a přikryjte jím jablka.
10. Dobře spojte okraje, můžete je ozdobně promačkat vidličkou.
11. Pečte 10 minut při 220°, pak ztlumte teplotu na 175° a pečte dalších 35-40 minut.
12. Podávejte ještě teplý nebo vychladlý.

8 komentářů:

  1. vyzkousela jsem a je vyyybornyy!+++

    OdpovědětVymazat
  2. krasny! o vikendu se chystam pect, urcite zkusim nejakou variaci na apple pie, byla by skoda nevyuzit urody jablek :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pajuš: Což o to, jestli je krásný, ale ta chuť! :) Vřele doporučuju!
    zu: Jsem ráda, že se povedl:)

    OdpovědětVymazat
  4. Už jsem kdysi jeden jablečný páj dělala a byl takový nic extra... Tenhle je bomba! Díky za recept, v jednoduchosti je fakt síla:o)

    OdpovědětVymazat
  5. Help! Nemám tuk na pečení, je nutný nebo můžu nahradit máslem ?

    OdpovědětVymazat
  6. Nevím, jestli už nejdu s křížkem po funuse, ale myslím, že s máslem to taky klidně půjde.

    OdpovědětVymazat
  7. Chodím si sem znovu a znovu pro tento recept :-)Je opravdu výborný! Děkuji

    OdpovědětVymazat
  8. Roky ho peciem, je vyborny!!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...